Doma kvasím skoro všechno. Stačí kuráž, ruce a trochu času na pochopení, říká Sojka

Pavel Vondráček

Víte, kdo je to zymolog? Nazývá se tak odborník na fermentaci, neboli kvašení. A jedním takovým zymologem je i host nové epizody podcastu Maxim Pavla Vondráčka Vláďa Sojka, byť sám sebe raději označuje poetičtějším slovem „zkvasitel“. „Doma kvasím vlastně všechno, neexistuje moment, aby mi tam alespoň něco nekvasilo. Kvasím i v ložnici, ale netřeba se bát, není to nijak cítit,“ říká Sojka. „Kdo chce začít také, tomu bych poradil pořídit si dvacet deka kuráže, dvě ruce a trochu času na pochopení základních principů toho, co vlastně chce dělat. To by do začátku mohlo stačit,“ dodává.

Kimchi, kombucha, tempeh, ale i různé druhy alkoholu, mléčných výrobků nebo nakládané zeleniny mají jedno společné. Za jejich vznikem stojí proces fermentace, tedy přeměna organických látek na jiné, jednodušší, za pomocí mikroorganismů. Na tu je předním českým expertem Vláďa Sojka, který mimo jiné provozuje i web Zkvašeno.cz. „Popularita různých druhů fermentovaných potravin je hodně dána kulturními odlišnostmi. Co někde považují za zkažené a nepoživatelné, je jinde naopak považováno za zkvašené a díky tomu lahodné,“ vysvětluje Sojka. „A třeba takovou sójovou omáčku máme všichni doma a skoro nikdo přitom neví, že si prošla plesnivějícím procesem,“ dodává.

Jak si můžeme sójovou omáčku a další fermentované potraviny připravit sami doma a jaký z toho budeme mít přínos? Jaký je rozdíl mezi průmyslově vyráběnými a ryze domácími produkty? Poslechněte si celý podcast nebo klikněte na odkaz dole a podívejte se na video pro předplatitele.

Chleba
Sojová omáčka
Kimchi
Kysaný angrešt
Kombucha

Video pro předplatitele: Maxim s Vláďou Sojkou

Další díly

České a moravské víno se snaží udržet krok s dovozem, ale mnohdy je ve špatné pozici. Tlak konkurence je obrovský a náklady velmi vysoké, říká sommelier Branko Černý

Včera, 06:00  •  Pavel Vondráček

Vše, co potřebujete vědět o svatojakubské cestě. Lucie Luňáčková poradí, na co si dát pozor i jaké nevynechat zážitky

10. 05. 2022, 11:06  •  Pavel Vondráček

U Čechů cítíme velký hlad po cestování. Po třech letech v kleci chtějí ztracený čas zpět a nebojí se nových míst, říká Pavlíková z Čedoku

03. 05. 2022, 15:41  •  Pavel Vondráček

Bez něčeho tak obyčejného, jako jsou kabely, by se civilizace okamžitě zastavila, říká Tomáš Zieschang z jedné z nejstarších evropských firem, která je vyrábí

26. 04. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

Češi mají o Vietnamcích zkreslenou představu. Stále jsme víc Vietnamci než Češi, a to i v druhé a třetí generaci, říká Thành Sơn Hải

20. 04. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

Kolem pětadvaceti je optimální nechat si odebrat a zmrazit vajíčka. Pak už může být příliš pozdě, říká Veselá

11. 04. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

Že dojde k takovému rozkolu Ruska se Západem jsem si nedokázal ani představit, říká „ruský Čech“ Alex Budarin

04. 04. 2022, 06:00  •  Pavel Vondráček

Překvapilo mě naprosté odhodlání Ukrajinců bránit se proti ruské agresi. Pomáhají všichni, muži, ženy, děti. Něčeho takového jsou v Evropě schopní snad už jen Poláci, říká David Neff

23. 03. 2022, 14:00  •  Pavel Vondráček

sinfin.digital