Malých pivovarů tu bylo tisíc, můžeme je znovu mít klidně v každé obci. Naše pivo je nejlepší na světě, říká „pivař“ Šuráň

Ne nadarmo se o Česku říká, že je pivní velmocí. I když toho kvůli úbytku turistů vypijeme na hlavu méně než v minulých letech, pořád máme nejvyšší spotřebu na světě. Ale nakonec nejde o objem, na mysli máme spíš kvalitu a to, jak dobré české pivo je. O tom v novém dílu podcastu Maxim Pavla Vondráčka mluví i prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň: „Pověst českého piva je stále vynikající, Kdo sem přijede, říká, že máme nejlepší pivo na světě, protože je nejpitelnější.“ O minipivovaru mluví jako o velké hospodě. Takže by takřka každá česká vesnice rovnou mohla mít svůj vlastní!

Jak vlastně poznat dobré pivo? Jan Šuráň, který je taky spolumajitelem Břevnovského klášterního pivovaru a Pivovarského domu, má jednoduchou odpověď: Tak, že nám chutná. „Mělo by mít i dobrý vzhled, krásnou pěnu bez velkých bublinek. Když je nefiltrované, tak nebýt extra kalné, a filtrované by pak mělo být průzračné. Ve vůni by mělo mít jen to, co tam má být – slad, kvasnice, chmel. A i v chuti by to mělo souznít,“ vysvětluje to pro ty, kteří přece jen chtějí trochu víc pouček.

V Česku je aktuálně asi 480 minipivovarů a jak Šuráň říká, rozhodně je tu místo pro další. „Před sto lety tu bylo pivovarů zhruba tisíc. Skoro každá vesnička a městečko měly svůj vlastní, jen v Praze jich bylo asi sto dvacet. Je tedy na co navazovat. Osobně jsem přesvědčen, že je prostor pro to mít minipivovar takřka v každé obci. Ony si ty minipivovary ani moc nekonkurují, je to vlastně taková velká hospoda, a těch může být na kilometru klidně pět,“ dodává.

Jak se liší pivo z minipivovaru od „europiva“? A proč je nesmysl, že za komunistů bylo pivo lepší než dnes? Poslechněte si celý podcast!

sinfin.digital