Brusel otevřel kauzu, která může znamenat Babišův konec. Prověřuje, zda premiér stále v tichosti neovládá Agrofert

ČTK, lup

Evropská komise začala prověřovat možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše v souvislosti s dotacemi pro holding Agrofert. Uvedl to komisař pro rozpočet EU Günther Oettinger během čtvrtečního jednání rozpočtového výboru Evropského parlamentu. Podnět k EK dala v září organizace Transparency International Česká republika (TI), která se dnes k vývoji vyjádřila. Premiér je podle ní v podezření, že přes svěřenské fondy může nadále ovládat Agrofert, který čerpá významný objem dotací z fondů EU. Babiš už dříve označil obvinění za nesmysl.

Oettinger poslancům řekl, že požádal ředitelství komise zodpovědné za regionální politiku a zemědělství, aby zajistily potřebné podklady v České republice i jinde. "Uděláme vše pro to, abychom tuto kauzu osvětlili," řekl komisař.

Transparency International v dnešním tiskovém prohlášení postup komise ocenila. "Vítáme aktivní snahu o vyřešení otázky ovládání firem politiky. Dotčené instituce mají odpovědně prověřit dodržování pravidel hry, a o to by nám mělo jít především," uvedl analytik analytik TI Milan Eibl.

Když to nešlo jednou, (ne)půjde to podruhé. Komentář Petra Holce

sinfin.digital