Europoslanci chtějí pozastavit dotace Agrofertu. Babiš slibuje, že se podřídí pravidlům EU

Lucie Bednárová

Evropští lidovci, kam patří i české strany KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, budou na zítřejší debatě o možném střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše požadovat pozastavení dotací pro koncern Agrofert. I přesto, že Babiš převedl firmu do svěřenského fondu, existuje podezření, že pobírala dotace v rozporu s novými finančními pravidly EU. Tvrdý postoj lidovců ale odmítají evropští liberálové, kteří se odvolávají na konkrétní odpověď českého premiéra Evropské komisi. Vyplývá to z návrhu jejich usnesení, které má INFO.CZ k dispozici.

„Česká republika bude respektovat své povinnosti, které vyplývají z jejího členství v EU, a já osobně podniknu všechna nezbytná opatření, abych zajistil, že mé aktivity budou plně v souladu s legislativou EU,“ píše Evropské komisi premiér Andrej Babiš. Jeho dopis je součástí dialogu, který odstartoval podnět ze strany Transparency International unijním institucím. Organizace v něm upozornila na možný střet zájmů českého premiéra kvůli pobírání dotací pro zemědělský koncern Agrofert.

5107578:article:true:true:true

Babišova slova cituje návrh rezoluce, který připravili evropští liberálové (ALDE). Jeho text má přesvědčit další politické frakce v Evropském parlamentu a zmírnit návrhy, které už během dnešního odpoledne unikly z dílny evropských lidovců (EPP) a zelených.

Poslanci Evropské lidové strany budou zítra během debaty o možném střetu zájmů českého premiéra, který byl na program plenárního zasedání Evropského parlamentu prosazen na návrh Zelených, požadovat, aby Evropská komise zmrazila dotace pro Agrofert, a to do té doby, než bude jasné, zda je někdejší majitel firmy Babiš nepobíral v rozporu s nejnovějšími finančními pravidly EU.

Schwarzenberg: Babiš a Zeman jsou zkázou této země, opustili jsme ideály a klaníme se Rusku

sinfin.digital