Češi jsou chuťově konzervativní. Měli by novým chutím dát víc šancí, říká Slanina

Karel Šimůnek

Ondřeje Slaninu asi většina lidí bude znát hlavně jako sympatického kuchaře, který již šestnáct let provází diváky oblíbeným pořadem Kluci v akci. O tom, že mu dlouhodobá angažmá nejen v televizi nejsou cizí, svědčí i to, že v pražské restauraci Chateau St. Havel letos oslaví rovněž úctyhodný čtrnáctý rok. Sám Slanina v nové epizodě podcastu Chef Arena přiznává jistou míru konzervatismu. „Jsem ten typ, co když mu někde něco zachutná, tak chodí pořád do stejné restaurace. Nejsem ale typický Čech, kteří jsou chuťově velmi konzervativní. Lidé tu moc nechtějí ochutnávat, často dokonce o nových chutích řeknou, že je to hnus a nikdy se k nim nevrátí. To je ale škoda, měli by jim dát více šancí, zjistit, že jsou vlastně dobré a obohatit si tak život,“ říká Slanina.

Slanina se v rozhovoru s moderátorem Chef Areny Karlem Šimůnkem zamýšlí i nad důležitostí toho mít v restauraci správný tým lidí. „Ta parta je důležitá. Důležitý je jak někdo, kdo to celé vede a odborně posouvá, tak je ve výsledku možná i ještě důležitější, když ti ostatní mají prostě zápal, chuť a radost z práce, kterou dělají a pracují u toho jako tým. Je lepší, když jsou všichni normální a lidští, než kdyby všichni sice byli po odborné stránce fantastičtí, ale lidsky dementi,“ otevřeně vysvětluje Slanina. „Když tam bude profesně skvělý kuchař, co bude umět uvařit všechno na světě, ale bude se k paní na myčce chovat jako debil, tak je pro mě vlastně cennější ta paní na myčce, protože na čem bude za chvíli ten kuchař vařit, když ona odejde a nikdo mu to neumyje?“ dodává.

V čem se podle Ondřeje Slaniny podobá práce kuchaře práci doktora? Proč se raději věnuje jedné restauraci, než aby měl více poboček a proč nelituje, že nikdy nevařil delší dobu v zahraničí? Poslechněte si celý podcast.

Italská kuchyně v Česku moc nedala šanci té francouzské. Těstoviny za 25 korun nemohou být dobré, říká Ridi

SDÍLET
sinfin.digital