Kdo přežije Rusko, přežije už cokoliv. Hlavní prioritou během vaření v Moskvě bylo přežít, říká Eliáš

Karel Šimůnek

Kromě netradičního jména má za sebou Titus Eliáš i poměrně netradiční zahraniční zkušenosti v podobě vaření v ruské metropoli. Práce v Moskvě, kde je podle Eliáše jinak gastronomie na velmi vysoké úrovni, se pak dle jeho slov nedá s ničím příliš srovnat. „Prioritou je přežít. Co jsem se bavil se servírkami, tak ty v té poměrně luxusní restauraci pracovaly čistě jen za spropitné. Z toho ještě uplácely uvaděčku, ať posílá hosty k jejich stolům,“ popisuje své moskevské angažmá Eliáš. „České jídlo a pivo mají nejen v Rusku, ale třeba i v pobaltských zemích, velmi dobré jméno. Obecně nás vnímají pozitivně a už jako Západ,“ dodává.

Většina českých špičkových kuchařů má za sebou zahraniční angažmá. Výjimkou není ani Titus Eliáš, který vařil v zemi, kam nicméně příliš kuchařů na zkušenou nejezdí – v Rusku. V jedné z restaurací zde měl Eliáš na starosti menu sestavené z českých pokrmů a jak říká v nové epizodě podcastu Chef Arena, zkušenost to byla cenná, nicméně místy poněkud tvrdá. „První den jsem měl přípravu rozebranou během dvaceti minut a objednávky, pochopitelně vše v azbuce se jen hrnuly. A že by mi někdo další z kuchařů pomohl? Ne, oni mě brali jako konkurenci. Nechali mě v tom vykoupat a pak se tedy uráčili přiložit ruku k dílu. Nicméně v průběhu vaření si prostě odešli na kuřáckou pauzu a zase jsem se v tom plácal,“ vzpomíná Eliáš. „Nejlepší market jsem nicméně zažil právě v Moskvě. Kaviár se tam prodával z obrovských nádob a byl ten nejlepší, jaký jsem kdy v životě jedl,“ dodává.

Jaká vlastně je ruská gastronomie a jak je na tom Rusko s cenami? V čem všem ho Moskva překvapila? Poslechněte si celý podcast.

Kluci v akci jsou pro mě výzva. Už chápu, proč lidé na vaření v televizi tak slyší, říká Koráb

sinfin.digital