Kuchařské kurzy pro amatéry jsou blahodárné pro gastronomii jako takovou, říká Davídek

Karel Šimůnek

V uplynulých letech si velkou popularitu získaly kuchařské kurzy, kde se amatérští kuchaři učí od těch profesionálních, jak připravovat speciality jednotlivých kuchyní i jak správně vařit klasické pokrmy. Jan Davídek, který má za sebou bohatou historii vaření i úspěchů v soutěžích v Thajsku, sám kurzy thajské kuchyně pořádá a snaží se, aby zážitek z nich byl podobný jako v samotném Thajsku. „Chci aby lidé věděli, jak suroviny vypadají, jak se s nimi pracuje a kde je seženou. Aby si vše osahali a sami si mohli ta jídla připravit. To je rozdíl mezi amatéry a profíky, ti to znají a vědí. A myslím, že to je blahodárné pro gastronomii jako takovou,“ říká Davídek v nové epizodě podcastu Chef Arena.

Davídek zároveň popisuje i to, jak vzdělávání kuchařů v Thajsku vlastně funguje, včetně toho, že tamní kuchyně je silně podporována ze strany státu. „Musíte mít opravdu dobrou kuchyni, aby ji mohl stát takto podporovat a byl si tím jist. A to oni mají,“ vysvětluje Davídek. „Thai Culinary School je čtyřpatrový barák s několika kuchyněmi. Kurzy jsou velmi intenzivní – už ve čtyři ráno jedete na ovoce, zeleninu, maso a ryby. Pak vám ukáží jak se vše zpracuje a uchovává, pak vám šéfkuchaři instruktážně ukáží, jak se co vaří a pak jdete vařit vy,“ popisuje Davídek kurzy.

Kde kupovat suroviny pro asijskou kuchyni? Jaký je rozdíl v kuchařských soutěžích v Česku a v Thajsku? Poslechněte si celou epizodu.

Cukrařina se posunula především vizuálně. To nejlepší ale už bylo vymyšlené, říká Průšová

SDÍLET
sinfin.digital