S téměř pětadvacetiletou kariérou v Ambiente patří Vlasta Lacina k největším oporám celé skupiny restaurací, zároveň platí za jednoho z největších českých expertů na maso jako takové a stojí i za renesancí českého strakatého skotu a přeštického vepře. „Restaurace jsou v Česku pořád strašně levné. Když to řeknu, občas na mě koukají jako na blázna. Ale to, že spousta lidí může bez problému jít pětkrát v týdnu do restaurace, to není normální,“ říká Lacina v nové epizodě podcastu Chef Arena.
Podobně jako
většina kuchařů i Vlasta Lacina vzpomíná na to, že už odmala
se často motal v kuchyni. S úsměvem ale dodává, že ne proto, že
by nějak zvlášť prahnul po vaření, ale spíše proto, že byl
už jako dítě žravý a hledal, co by snědl, což mu ostatně
zůstalo dodnes. Většinu své profesní kariéry, téměř čtvrt
století, strávil Lacina v restauracích skupiny Ambiente, kde se
podílel mimo jiné i na renesanci přípravy pokrmů z českého
strakatého skotu známého jako čestr nebo z přeštického vepře.
„Zvíře musí mít čtyři věci - dobrý život, dobrou smrt,
dobrého řezníka a dobrého kuchaře,“ komentuje Lacina svůj
pohled na kvalitu masa, na které je jedním z největších českých
odborníků. Lacina se netají ani tím, že restaurace jsou podle
jeho názoru příliš levné. „Hospodští musí strašně
pracovat, aby dosáhli výsledku. Přitom dělat restauraci tak, aby
se vydělalo, je náročné. A pak vám někdo řekne, ať vaříte
jídlo za stovku. To prostě nejde. Není to možné. Kdo to tvrdí,
toho bych nechal se o tu hospodu starat, ať si to vyzkouší,“
říká Lacina s tím, že komentáře o vedení restaurací od lidí
bez zkušeností považuje za hloupé.
Proč si Lacina
tolik oblíbil právě plemeno skotu čestr a přeštického vepře?
Co ho v práci i mimo ni nabíjí? A jaké má plány do budoucna?
Poslechněte si celý podcast.