CHEF ARENA — Kalina

Zapomínáme, že jídlo je požitek. V restauraci by si měl host užít jako v divadle, říká Kalina

Karel Šimůnek

15. 11. 2020 • 07:00
Ač je považován za jednoho z nejlepších reprezentantů klasické francouzské kuchyně v Česku, sám Miroslav Kalina takto úzké škatulkování odmítá s tím, že chce hlavně vařit věci, které ho baví a které mu chutnají. Tuzemské restaurace si podle Kaliny své klienty zhýčkaly a nabízí jim nadstandardní servis, který v západní Evropě není obvyklý. „Už si jídlo neužíváme. Zapomínáme na to, že jídlo je hlavně požitek. Lidé by měli přijít a užít si to v restauraci jako v divadle nebo na koncertě. Bylo by fajn, abychom se k tomu vrátili,“ říká Kalina v nové epizodě podcastu Chef Arena.

Nyní patří k nejlepším českých kuchařům a má za sebou roky praxe v luxusních restauracích. Miroslav Kalina nicméně skromně přiznává, že je vlastně rád, že si na začátku prošel i odvrácenou stranou gastronomie a vařil i v dle jeho slov pekelných hospodách z 90. let. 

Za obzvláště cenné pak Kalina považuje zahraniční stáže, které vřele doporučuje všem začínajícím kuchařům. „Dokud kuchaři nebudou jezdit ven, tak se tu v gastronomii neposuneme. Důležité tedy je i to, aby se pak vrátili zpátky. Musíme změnit svůj přístup, abychom se mohli vyvíjet,“ vysvětluje Kalina. 

V rozhovoru s Karlem Šimůnkem v nové epizodě podcastu Chef Arena pak zároveň Kalina říká, že sice měl ambice na zisk Michelinské hvězdy, nicméně postupem času to pro něj přestalo být prioritou. „Když mi lidi řeknou, že jim jídlo chutnalo, tak mi to stačí. Z toho už se dá žít jako z potravy pro ego a pro duši. Chci se soustředit primárně na to, aby lidi byli spokojení, ne na Michelina,“ říká Kalina. 

Přemýšlel někdy nad tím, že by dělal něco jiného než kuchaře? Jaké hlavní rozdíly vnímá mezi svou generací kuchařů a generací současnou? A jak mu kariéru změnilo porotcování v prvních řadách soutěže MasterChef? Poslechněte si celý podcast.