Oves, sója či ušlechtilá plíseň. Organizace ProVeg podpořila inovativní potraviny

První rok existence má za sebou exportní aliance ProVeg. Podporuje prodej českých produktů rostlinného původu. Třeba veganského burgeru s klíčenou fazolí nebo ovesné alternativy jogurtu. Výrobci chtějí nabídnout alternativu k masu a dalším živočišným potravinám.

Nahradit ve světě do roku 2040 polovinu masa a dalších potravin živočišného původu rostlinnými a kultivovanými potravinami. Tak zní ambiciózní vize mezinárodní organizace ProVeg International. Ta má přímé zastoupení už ve 12 zemích světa a pracuje pro ni více než 200 lidí. Zároveň se stala platformou pro výrobce, kteří se zaměřují na tento typ potravin. ProVeg také úzce spolupracuje s agenturami OSN zaměřenými právě na problematiku potravin a životního prostředí.

Rostlinná strava představuje nejrychleji rostoucí část potravinářského odvětví. V letošním roce má co do obratu celosvětově atakovat hranici 80 miliard dolarů.

ProVeg má i svou českou odnož, která na konci roku 2022 založila ve spolupráci s tuzemskými potravinářskými firmami uskupení ProVeg Czech Export Alliance. Podniky tak spojily síly, aby měly díky spolupráci větší šance při vývozu svých výrobků do světa.

sinfin.digital