Češi získali 3. místo na jedné z nejprestižnějších kuchařských soutěží na světě

Info.cz

Jedna z nejprestižnějších gastronomických soutěží na světě International Catering Cup se konala se v kolébce gastronomie, ve francouzském Lyonu v polovině ledna. Češi tu letos bodovali.

Soutěže se účastnilo dvanáct špičkových kulinářských týmů z celého světa, například z Nového Zélandu, Singapuru, Vietnamu, USA, Francie a Mexika.

Už po sedmé se soutěže účastnil i tým z České republiky, letos ve složení Jan Horký a Radek David, kteří patří k předním českým šéfkuchařům. V letech 2015 a 2019 společně na International Catering Cupu získali ocenění za nejlepší chod z vepřového masa.

„Minulého ročníku jsme se nemohli zúčastnit kvůli covidu. Na letošní osmý ročník jsme jeli bez očekávání a s velkou pokorou. I proto, že soutěž prošla velkou proměnou. O to více nás tento úspěch potěšil,“ říká Radek David.

Zadání letošního ročníku znělo:

  • Mini předkrmy (presované kuře, kuřecí ravioli s kaviárem a zeleninový předkrm s kaviárem)
  • Rybí balotina a vol-au-vent plněný rybami a mušlemi
  • Variace z vepřového masa (panenka, bůček, líčka), chorizo omáčka a příloha ze zeleniny
  • Čokoláda a káva (dort o průměru 16 cm, mini dezert, kávové suflé s čokoládovým středem)

Pravidla jsou naprosto jasná. Je striktně daný čas na přípravu i prezentaci, hodnotí se práce v kuchyních, práce se surovinami, technika a technologické postupy. „Nejdůležitější je chuť pokrmů, originalita, dodržení zadání, estetický dojem, ale i předepsaný váhový limit,“ říká komisař Petr Hajný. Suroviny v prvotřídní kvalitě dodává pořadatel akce.

Radek David, Petr Hajný, Jan Horký

Samotná soutěž trvá čtyři dny. První den se šéfkuchaři „zabydlují“ v kuchyních Druhý den je ve znamení nákupu surovin na přílohu k vepřovému chodu. Na nákup je limit 50 eur a příloha se musí připravovat přímo na výstavišti. Tato novinka ještě více přiblížila International Catering Cup k nejslavnější kuchařské soutěži na světě Bocuse d’Or. Třetí den vaříte deset hodin. Uděláte si přípravu, kterou pak musíte za dvě hodiny zabalit a přenést do chladícího auta.

Čtvrtý den se odehrává na výstavišti Sirha v hale Paula Bocuse. Vše se dodělává v otevřených kuchyních a pokrmy se postupně vydávají v přesně stanovených časech. Atmosféra přímo na výstavišti se podobala spíše napínavému fotbalovému utkání než kuchařské soutěži. Soutěžnímu klání přihlíží několik tisíc diváků a nechybí povzbuzování týmů, vlajky a pořádný hluk. „Navíc si ve Francii šéfkuchařů nesmírně váží. I z nás se na těch pár dní staly celebrity,“ říká s úsměvem Jan Horký.

Každý tým má v degustační komisi své zastoupení, svého komisaře, a letos nad nimi všemi dohlížel Regis Marcon, který je honorární prezident nejprestižnější soutěže na světě Bocuse d'Or.

Členem degustační komise a zároveň koučem českého týmu byl Petr Hajný.

Po degustaci se jídlo vystaví na bufet, který si předtím připravíte a vyzdobíte tím, co jste si mohli přivézt. I to se hodnotí.

International Catering Cup je naprosto precizně připravená soutěž, kterou letos vyhrál tým USA, na druhém místě skončil tým z Francie a na třetím pak tým z České republiky.

Tým Česká repubika

Jan Horký - gastronomický konzultant

Radek David – kreativní šéfkuchař Aramark

Petr Hajný – šéfkuchař, spolumajitel ZAS A ZNOVA, DI NUOVO, CHEF ARENA

Bez partnerů a kamarádů by to nešlo. Děkujeme Le Patio Group, Design Gastro, CHEF ARENĚ a manažerovi Národního týmu AKC ČR Tomáši Poppovi.

sinfin.digital