Z pivařského Česka země kaváren. Proč jsme za kafe a zákusek ochotni platit víc než za oběd a pivo?

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Zatímco každé zvýšení ceny piva o „korunu“ vyvolá v Česku vášnivou diskusi nad udržitelností hospodské kultury, neustálé zdražování kávy a sladkostí v kavárnách Čechům, jak se zdá, příliš nevadí. 

Nevídaný rozmach kaváren v Česku přitom není jen příběhem o přesunu jednoho gastronomického segmentu k druhému. Jde i o důkaz toho, že různé teze o chudnoucím a ožebračovaném Česku jsou, velmi mírně řečeno, poněkud přehnané.

Jeden příklad za všechny. Ve stotisícových Českých Budějovicích, kde od narození bydlím, v posledních letech až na skutečně malé výjimky neskončila v centru žádná klasická hospoda či restaurace. Udržely se. Jejich počet ale zůstává prakticky konstantní.

Co ale ve městě, celosvětově pověstném výrobou piva, roste doslova raketovým tempem, je množství kaváren. Jen v Plachého ulici poměrně nedávno otevřely tři. A v jiných částech města je to podobné. Někdy mám pocit, že jakmile se někde začne předělávat nějaký obchod, nakonec se na vývěsním štítě tak jako tak objeví nápis „kavárna“ nebo „cukrárna“.

S počtem kaváren roste ruku v ruce poměrně razantní zdražování kávy a cukrovinek. Před čtyřmi lety stálo espreso v kavárně v centru Budějovic kolem 45 korun, dnes stojí běžně mezi šedesáti a sedmdesáti korunami. Někde i více. Káva je každopádně v centru Budějovic většinou dražší nebo stejně drahá jako půllitr dvanáctistupňového piva v restauraci.

A k tomu je třeba připočíst i (na budějovické poměry) poměrně vysoké ceny sladkostí a zákusků. Běžný malý zákusek na „dvě polknutí“ stojí prakticky všude přes 100 korun, v případě některých „trendy“ řemeslných cukráren musí zákazník počítat i s dvěma stokorunami (a výše). 

Sečteno a podtrženo, rodinu se dvěma dětmi může vyjít dvacetiminutová návštěva kavárny či cukrárny snadno kolem tisíce korun, tedy zhruba stejně jako rodinný oběd v restauraci. A to není na jihu Čech, kde se medián mezd blíží částce 42 000 korun, opravdu žádná „láce“.

Nebo lze použít jiné srovnání. V sousedním Rakousku, kde jsou platy zhruba dva a půl krát vyšší než v Česku, stojí espreso v restauraci běžně kolem 3 až 3,20 euro (77 korun), tedy jen o málo více než v běžných budějovických kavárnách. Přesto jsou „kavárenství a cukrárenství“, soudě podle rostoucího počtu provozoven, zjevně v Budějovicích jedněmi z nejperspektivnějších druhů podnikání. A to samé platí v republikovém měřítku.

Značku nepoškozujeme. Nejvíce nám rostou prodeje Budvaru Original, říká šéf pivovaru Petr Dvořák

Z hospod do kaváren?

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárka přibylo loni v Česku asi 500 provozoven veřejného stravování, jednoznačným trendem je ale právě přibývající počet kaváren a cukráren. „Má to hned několik možných důvodů,“ řekl Stárek INFO.CZ. Mladí lidé už nechodí tolik na „pivo do hospody“ jako jejich rodiče a prarodiče a dávají v řadě případů přednost sortimentu i prostředí kaváren nebo takzvaných fastfoodů.

Kavárníci se také naučili oslovovat zákazníky širokou nabídkou specialit, často vlastní výroby – tahle možnost variabilní nabídky je u nich vyšší než u klasických restauratérů. A výhodou kaváren oproti klasickým restauracím jsou také mnohem vyšší marže a zároveň nižší náklady na personál.

„Pokud nemáte ještě vlastní výrobu, nepotřebujete v kavárně tolik personálu jako v hospodě,“ říká Stárek. Přitom právě chybějící a stále nákladnější lidská síla zvedá podle něj náklady restaurací společně s energiemi až o 20 % ročně. Řada hospod tak sice úplně nezavírá, ale omezuje otevírací dobu. Nejde jen o český, ale celoevropský trend.

Václav Stárek přitom tvrdí, že z nějakého důvodu prostě stále více lidí zaplatí bez řečí za drahou bagetu ve fastfoodu nebo utratí tisícikorunu za zákusky a kávu v kavárně, než by se stejnou tolerancí akceptovali třeba desetiprocentní zdražení piva a jídla v běžné hospodě. „Je to určitá změna v myšlení, se kterou těžko můžeme něco dělat,“ řekl Stárek.

Stále ale zbývá ta základní otázka, kde na „kafe a dort“ za rakouské ceny lidé v Česku berou, když někteří čeští politici mluví o zbídačené zemi a pořádají demonstrace „proti chudobě“. Jen ti nejbohatší by totiž stále početnější kavárny a cukrárny určitě neuživili. Životní úroveň v zemi, kde velmi mladí lidé, včetně teenagerů, sedávají v kavárnách s kávou za 80 korun, nebude zjevně přes všechna statistická čísla zdaleka tak špatná, jak by se mohlo zdát.

Karikaturista Vladimír Jiránek kdysi nakreslil známý vtip se sloganem: Češi v hospodách řeší, jak vyjít s penězi. Tahle karikatura zjevně neztratila nic na své aktuálnosti. Jen by se její děj měl možná přesunout z pivnic do kaváren.

🔥🗞️ Přidejte si INFO.CZ do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Díky.

Josef Zíma přežil slavnou hospodu Na Vlachovce o čtyři roky. Na jejím místě dodnes zeje díra

Každý druhý dnes špatně vidí, z brýlí a kontaktních čoček se stává miliardový byznys budoucnosti

sinfin.digital