Stává se Praha malým Tbilisi? Gruzínské restaurace se líhnou jako houby po dešti a je jasné proč

REPORTÁŽ MICHALA BORSKÉHO I Malá lákavost tradiční české kuchyně logicky vede k rozmanité infiltraci provozoven nabízejících gastronomii cizokrajnou. Vedle obvyklých italských, vietnamských a čínských restaurací se nám tu ale poslední dobou rozmáhá zajímavý úkaz – restaurace a bistra gruzínská. Proč a kde se tu vzali temperamentní zakavkazští provozovatelé těchto podniků?

Džugašvili alias Stalin, Berija, Ševarnadze... Ale taky gruzínský koňak, čaj, víno nebo minerálka Borjomi. To je – řekl bych – lehce nadprůměrná česká představa o tom, co světu přinesla Gruzie. Ale jídlo jako takové? O tom u nás nikdo moc „šajnu“ nemá. 

Proto mi nedalo spát, že poslední dobou v našem hlavním městě narážím čím dál častěji na vývěsní štíty s nápisem vysvětlujícím něco na způsob, že vás zde nakrmí „pěkně po gruzínsku“. 

Paní Liana Papiašvili je původním povoláním učitelkou. Restauraci U Gruzína provozuje od roku 2008.

Milé poznání

Asi před patnácti lety jsem velmi hladov seděl v malé hospůdce v nehezkém Stalinově rodném městě Gori. Neznaje taje gruzínštiny ani tamního písma მხედრული (čti: mchedruli), ukázal jsem v jídelním listu na třetí položku odshora, která – jak jsem doufal – by mohla být polévkou. 

Ochotná černovláska s divokými očima mi rukama nohama vysvětlila, že půjde nejspíš u drůbeží vývar. Těšil jsem se, jak si spravím žaludek po nuceném popíjení pálenky předchozího večera – abych rodinu mých ubytovatelů neurazil. Jaké překvapení mě čekalo, když mi na stole přistála koprová omáčka, ze které čouhala kuřecí noha. Nečekané, ale dobré. 

Ano, člověk se stále učí, a pokud jde o gruzínskou kuchyni, jde o fenomén, který právě zažívá vítězné tažení žaludky obyvatel světových měst včetně Prahy.

Gruzínské chačapuri, vlhký sen všech instagramových foodies.

Čím to je? O vysvětlení jsem požádal paní Lianu Papiašvili, někdejší učitelku z Tbilisi, která od roku 2008 provozuje rodinnou restauraci/bistro U Gruzína na Bílé hoře v Praze 6. 

„Gruzínská kuchyně spojuje vlivy evropské a asijské, středovýchodní i kavkazské. Kombinuje koření, bylinky, ořechy, česnek, granátové jablko, sýr – tedy suroviny s výraznou chutí. Nabízí masitá i vegetariánská jídla, což jí dělá přístupnou pro široké spektrum konzumentů. Dnes je velmi důležité i to, že obecně je velice zdravá.“

Atraktivitě gruzínské krmě přispívá ještě jeden důležitý aspekt – jídla jsou pestrobarevná, a tudíž estetická a fotogenická, což zvyšuje jejich popularitu na sociálních sítích (jestli mi jako rozumíte). Takové lodičkové chačapuri s vejcem, pestrobarevné pchali s granátovým jablkem nebo badrijani stojí opravdu za vidění – a posléze i za spořádání.

Badrijani, jedno z „nejhezčích gruzínských“ jídel. Jsou to plátky smaženého lilku plněné ořechovou pastou, česnekem a granátovým jablkem.

Rodina Papiašvili přišla do Prahy už na začátku 90. let v době bojů v Abcházii. Za lepším životem původně mířila do Nizozemska, ale úřední šiml nakonec rozhodl jinak. 

„Lidi v Česku jsou klidnější než u nás. Líbí se nám tady a velice nám vyšel vstříc i majitel pozemku, kde sídlíme,“ hodnotí paní Papiašvili a odkazuje na fakt, že jejich provozovna funguje v typicky kavkazském duchu v nízkém objektu (spíše velkém stánku či garáži) u hlavní silnice. Pokud hledáte gruzínskou autentičnost, jednoznačně musíte právě sem.

Mládenci grilující venku šašlik se na fotografování příliš netvářili...

U venkovního grilu i v kuchyni se kromě rodičů Papiašviliových střídají jejich dva synové. Po chvíli mě ale zaráží, že z úst Liany i dalších lidí „na place“ slyším ruštinu. „To jednoduché. Máme tu teď Ukrajince. Já neumím ukrajinsky, oni zas gruzínsky, takže mluvíme rusky,“ směje se paní domu mojí poznámce o společném „sovětském jazyku.“

Staráme se o sebe

Co říká Liana na masivní přírůstek gruzínských restaurací v Praze v poslední době? 

„Gruzínské jídlo je opravdu dobré a začíná to o něm být známé. Paradoxně nejstarší gruzínské restaurace v Praze, jako byla Tbilisi v Tomášské nebo podnik paní Ordžonikidze na Novotného lávce (dcera známého stalinského politika Serga Ordžonikidzeho, pozn. aut.), už zanikly, takže teď jsme nejspíš nejstarší my. S majiteli ostatních restauraci se nijak zvlášť neznáme, naše komunita je vlastně docela malá. Snažíme se naše služby pomalu rozšiřovat, ale nechceme jít cestou velkých investic a zadlužování.“ 

Dnes je gruzínských podniků v metropoli přes dvacet a důkazem, že zakavkazská kuchyně je teď opravdu „in“, budiž i dvě provozovny gruzínské fastfoodové sítě SKA rodiny Talakhadzeových. 

„Pokud půjde vše podle plánu, rádi bychom do roku 2026 v Praze provozovali deset poboček,“ řekl mi George Talakhadze, generální ředitel a zakladatel SKA Group, loni na podzim při otevření druhé restaurace.

Khinkali, tedy vařené taštičky s různou chutnou náplní se jí rukama. Nejprve se odkousne špička a vypije vývar, až potom se sní zbytek.

Jenže co naplat, ten pravý autentický „Kavkaz“ ochutnáte jen a pouze U Gruzína na Karlovarské. „Nemyslím si, že bychom dělali něco jiného než ostatní gruzínské restaurace. Ale to, co děláme, děláme opravdu poctivě. Jiní majitelé restaurací přenechávají často provoz někomu jinému a pravý duch domácí kuchyně se z toho vytrácí. U nás to děláme tak, jako bychom to dělali pro sebe, akorát vás přizveme ke svému stolu. Všechno děláme na objednávku, takže čerstvé, nic nemrazíme, neohříváme,“ popisuje paní Liana osvědčený rodinný koncept... a snědí chlapci u grilu se jen uhihňávají.

Podle pohostinné paní domu (nenechala mě odejít bez velké porce chačapuri a typické gruzínské limonády) je zákazníků čím dál více, v drtivé většině jde prý o Čechy. 

Liana se zachmuřuje, jen když přijde řeč na politiku: „O politice, náboženství a národnostních otázkách se doma nemluví,“ shazuje téma ze stolu hned v zárodku a je znát, že vztah k minulosti i současnosti rodné země má komplikovaný. 

Příslovečná kavkazská pohostinnost ale vše neveselé přebíjí a jen s velkým sebezapřením musím odmítnout pozvání na něco ostřejšího, neb jedu vozem. Příště už ale určitě – U Gruzína se dobře žije.

Top 10 gruzínské gastronomie

1. Chinkali (Khinkali)
Tradiční plněné knedlíky s masovou náplní (nejčastěji mleté maso, cibule, česnek a koření). Existují i varianty s houbami, sýrem nebo bramborami. Typické je, že se chinkali jedí rukama – odhryzne se horní část, vypije se vývar uvnitř a pak se sní zbytek. 

2. Chačapuri (Khachapuri)
Gruzínský chléb plněný sýrem. Existuje několik regionálních variant:
Adžarské chačapuri: ve tvaru lodičky s vejcem a máslem uprostřed (viz foto výše)
Imeretinské chačapuri: plochý chléb plněný sýrem
Megrulské chačapuri: s dvojitou vrstvou sýra. 

3. Šašlik (Mtsvadi)
Grilované kousky masa (nejčastěji vepřové nebo jehněčí), marinované s cibulí a kořením, podávané s čerstvým chlebem a gruzínskou omáčkou. 

4. Satsivi
Pokrm z krůtího nebo kuřecího masa podávaný ve studené ořechové omáčce s česnekem a kořením. Často se podává jako sváteční jídlo. 

5. Lobio
Fazolový pokrm, který se může podávat ve formě polévky nebo hustého „guláše“. Často se dochucuje koriandrem, česnekem a kořením. 

6. Badrijani (Baklažán s ořechovou pastou):
Plátky smaženého lilku plněné ořechovou pastou, česnekem a granátovým jablkem. 

7. Pchali
Studené předkrmy z nasekané zeleniny (špenát, červená řepa, zelí), smíchané s ořechovou pastou, česnekem a kořením. 

8. Churčchela
Tradiční sladkost z ořechů navlečených na provázek a potažených zahuštěným moštem z hroznů. 

9. Tkemali
Kyselá švestková omáčka, která se používá jako dochucovadlo k masu nebo pokrmům z brambor. 

10. Chacha
Tradiční gruzínská pálenka vyráběná z hroznových slupek. Je velmi silná, s obsahem alkoholu často přesahujícím 40 %.

🔥🗞️ Přidejte si INFO.CZ do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Díky.

Podivné panství městské firmy na pražských náplavkách ohrožuje tradiční Restauraci Vltava

Branická nádražka je jednou z posledních svého druhu. Vedle té dejvické je neprávem opomíjená

Eduard Ševardnadze: Bílá liška z Tbilisi aneb Příběh jednoho politického vzestupu a pádu

Český a britský parlament jsou totálně odlišné světy: Tomio Okamura vs. John Bercow? Dudy a nebe

Martin Kovář, Pavel Vondráček, Ladislav Nagy

Legendární speaker britské Dolní sněmovny John Bercow se stal doslova hmotným dědictvím politické kultury ostrovního království. V rozhovoru šéfredaktora INFO.CZ Pavla Vondráčka s historikem Martinem Kovářem a anglistou Ladislavem Nagyem rozebíráme fascinující a pro nás v mnohém poučný svět britské parlamentní demokracie. Naším průvodcem bude muž, jehož nesmlouvavý hlas dokázal spolehlivě zkrotit i to nejrozvášněnější kolbiště, v které se občas jednání poslanců v House of Commons promění.

Přečíst celý článek

Český a britský parlament jsou totálně odlišné světy: Tomio Okamura vs. John Bercow? Dudy a nebe

Martin Kovář, Pavel Vondráček, Ladislav Nagy

Legendární speaker britské Dolní sněmovny John Bercow se stal doslova hmotným dědictvím politické kultury ostrovního království. V rozhovoru šéfredaktora INFO.CZ Pavla Vondráčka s historikem Martinem Kovářem a anglistou Ladislavem Nagyem rozebíráme fascinující a pro nás v mnohém poučný svět britské parlamentní demokracie. Naším průvodcem bude muž, jehož nesmlouvavý hlas dokázal spolehlivě zkrotit i to nejrozvášněnější kolbiště, v které se občas jednání poslanců v House of Commons promění.

Přečíst celý článek

Český a britský parlament jsou totálně odlišné světy: Tomio Okamura vs. John Bercow? Dudy a nebe

Martin Kovář, Pavel Vondráček, Ladislav Nagy

Legendární speaker britské Dolní sněmovny John Bercow se stal doslova hmotným dědictvím politické kultury ostrovního království. V rozhovoru šéfredaktora INFO.CZ Pavla Vondráčka s historikem Martinem Kovářem a anglistou Ladislavem Nagyem rozebíráme fascinující a pro nás v mnohém poučný svět britské parlamentní demokracie. Naším průvodcem bude muž, jehož nesmlouvavý hlas dokázal spolehlivě zkrotit i to nejrozvášněnější kolbiště, v které se občas jednání poslanců v House of Commons promění.

Přečíst celý článek
sinfin.digital